Countrykonsert på Herr Nilsen
Sopot og Oliviakatedralen
Spabyen Sopot ved Østersjøen ligger mellom Gdansk og Gdynia og er den minste av Trójmiasto-byene. Sopots eksklusivitet holdt seg gjennom kommunisttiden og har vært kurbadested for de rike og kongelige i århundrer. Byen har opplevd en byggeboom de siste årene. Sopot har vakre strender og elegante feriesteder, men er også kjent for tremoloen (den lengste i Europa), den vakre Operaskogen og den livlige Monte Cassino-gaten.
Vi gikk av bussen med mye forventning, og kom rett inn i et fint parkområde som førte oss ned mot strandpromenaden.
Her var det en spesiell bronsefontene, som hadde et høyt jerninnhold i vannet, og som noen med jernmangel ønsket å drikke for å få bedre helse. Det luktet rart og smakte blæh!
Oliwas ruvende katedral , som er stolt av sin plass i den vestlige enden av Oliwa Park , ble opprinnelig bygget som en enkel trekonstruksjon på 1100-tallet, og det var først i 1224 at murverket ble lagt til. Ikke desto mindre så år 1350 en uaktsom kjøkkengutt ved et uhell starte en brann som oppslukte hele bygningen, og reduserte den til slagg. Gjenoppbyggingen startet umiddelbart, men i 1626 ble bygningen igjen ødelagt, denne gangen av plyndrede svenske soldater. Ikke fornøyd med å stjele klokkene, alterne og verdisakene, kidnappet svenskene også Oliwas ulykkelige munker for godt mål. I en vri av ironi var det imidlertid i denne bygningen at Polen og Sverige endelig la fortiden bak seg og signerte en fredsavtale i 1660.
Katedralen var stapp full, noen polske men flest turister. Det var enormt å sitte å høre på orgelet, musikken, og da Ave Maria kom ble det for mektig for meg rett os slett. Tårene trilla, fordi det var helt nydelig og at akkurat den sangen har jeg sterke minner til.
Da orgelkonserten var ferdig fikk vi stille opp her i sakristiet og synge 2 sanger. Åh hjelpes meg som vi sang, lyden flommet bare ut i hele katedralen, det er en enorm akkustikk- nesten ekko. Fantastisk flott opplevelse, tror vi klarte oss veldig bra. Turister som var tilstede filmet og klappet ihvertfall. Magisk!
Jeg blir helt utladet når jeg har vært med på noe sånt, så stupte I seng når jeg kom på hotellet og hvilte litt. Programmet for kvelden var å spise på Goldwasser restaurant, en liten rusletur unna hotellet nede ved brygga.
Det startet med forrett som var en polsk suppe med røkt kjøtt og tallerkenen kom med kjøtt og 2 små egg før kelneren helt suppa oppi fra en mugge. Stilig måte å servere suppe på og godt.
Uansett anbefaler jeg alle å dra til Gdansk, en knapp times flytur unna og utrolig fin by. På min todo liste kan det nå også være å dra på Spaferie til Sopot!
Fantastisk dag rett og slett!
1150 presis bar vi på plass i Mariakirken for å få med oss klokkespillet i den astronomiske klokken, som jeg skrev om i går.
Gdansk
Flyturen til Gdansk gikk helt fint og vi ble møtt på flyplassen av den blideste guiden, Maciej. Vel fremme var det en sulten gjeng som kom til hotellet. Vi har bestilt alle måltider her nede på forhånd, og i dag skulle vi på Gdanska restaurant. Det er en stilig restaurant med gammel innredning og lun atmosfære.
Menyen besto av deilig soppsuppe, i Polen er de jo spesialister på sopp og suppa var helt nydelig, masse smak.
Historien til hvordan klokken oppstod er en fryktelig spennende legende, som spennende som verket til Düringer selv…
Svingebrua går over til den moderne delen av Gamlebyen i Gdansk som kan minne om Aker brygge i Oslo. Den kalles Svingebrua fordi den fysisk svinges rilsiden når det kommer store båter.
Travel uke og spennende helg
Da er jeg på vei til Gardermoen for å dra på kortur til Gdansk. Gleder meg veldig, har hørt at det er en fin by og vi har et fint opplegg som vi skal være med på. Skikoret har ikke vært på noen tur siden pandemien, så nå har vi virkelig fortjent det!
Så var det sommerkonsert med Moss Vocalis på Moss Arena. Veldig gøy å synge de sangene som jeg har øvd så mye på- kosa meg stort. Moss Vocalis er en veldig flink vokalgruppe, som synger litt avansert arrangerte sanger, du må virkelig konsentrere deg, og det låter skikkelig fint!
Jeg synes alltid det er synd når konserten er over for det er da jeg føler at sangene sitter og det begynner å bli gøy- og så er det over. Men jeg blir gjerne med videre til høsten, så da kommer vel noen av de tilbake på repertoaret.
I går var jeg på sommerfest med familien. Synes det var skikkelig hyggelig å samle alle før vi forsvinner ut på sommerferie. Foruten grillmat, hadde vi tacosuppe og pai med laks og spinat. Den var kjempegod og anbefales!
Men nå er jeg superglad for nye opplevelser, og vil nok lage blogg hver dag hele helgen- følg gjerne med om du vil!
Solastranda, Nordsjøveien og Helleren
Det er rart å tenke på at det var et lite samfunn her i disse 2 husa. De levde stort sett av fiske, men hadde også hver sin jordflekk. Moren til venninnen til søsteren til Hilda, er faktisk født i ett av disse husene.
Og at de ble bygget innunder fjellhellene for å beskytte hus, folk og dyr for vær og vind.
Koser meg på tur og dette har vært en fin uke. Nå reiser vi hjemover, skal synge med Moss Vocalis på sommerkonsert onsdag og så blir det Gdansk.
Stavanger og sykkeltur rundt Møllebukta
Det er en flott turvei i sjøkanten langs Hafrsfjord som er tilgjengelig hele året. Hele turveien er ca. 9 km lang og er egnet for både gående og syklende, og går mellom Møllebuktav og Kvernevik.
Går du forbi stranden og litt videre på stien treffer du på skulpturen “Fiskerens kone”. Denne skulpturen ble avduket i 1994 og er laget av kunstneren Reidar Eide.
Skulpturen fremstiller en ung kvinne som går langs stranden. På ryggen har hun et fiskeknippe, og skoene bærer hun i hånden.
Figuren bygger på en sann historie om en fiskerkone som var gift med en fisker fra Tananger. Hver dag gikk hun med fisk til offisersmessen i Madlaleiren, uansett vær. Måler en avstanden i dag på er veien 9 km. I dag er det en bro over fra Tananger til Hafrsfjord, og dette stykket ble hun rodd over.
Avsluttet kvelden med å spille kubb.Til stor begeistring for noen turister, som stoppet og overvar hele spillet. De klappet og lo, så det ble reine alvoret for oss. Men det ble uavgjort til slutt. Tok en 10’er tilslutt men da var det blitt så kaldt og fuktig at det ikke var mulig å sitte ute lenger.
Nå går turen tilbake, og vi tar sikte på å lande i Flekkefjord i natt. Dervhar vi ikke vært før.
Sverd i stein
Sverd i fjell» er et monument innerst i Hafrsfjord i Stavanger kommune. Monumentet er laget av skulptøren Fritz Røed fra Bryne og ble avduket av Kong Olav i 1983. Det er tre store sverd som er satt ned i svaberget til minne om slaget i Hafrsfjord i 872, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Neset der sverdene er reist heter Mølleberget.
Torfinn hadde kledd seg med stil, han designet en viking vest i skinn da vi holdt på med Country Wear, og det var jo perfekt å ta på seg her.
Vi bor på Mosvangen camping, og hadde en litt stressende start her. Egget fikk plass inne i skogkanten, og der krydde det av små grønne fluer, det var ikke til å holde ut, så vi trilla egget rundt på campingen for å finne en annen plass- det var steike fullt her så det var ikke bare lett men ordna seg til slutt. Det er 20 min å gå inn til byen, så i dag skal vi gå tur inn til Stavanger.
Trollpikken
Da har i vært på Evje og hentet vennene våre og har kjørt ned til Egersund. De har malt egget sitt i samme farge som grilldressene våre, som vi har kjøpt på Spar- Kjøp, kun for å ha det litt moro på campingplassen. Vi liker å lage litt moro rundt oss.
Og Torfinn har fått bobillue, som hun har strikket- så her er det bare fryd og gammen.
Og serviettene står i stil til campinglivet, selvfølgelig.
Etter tuen dro vi ned til Egersund sentrum og spiste lunsj ute i sola. Vel fortjent. Egersund er ikke store byen, men vi fikk da med oss litt før vi dro tilbake til campen.