Kongegrava

Nå har det vært stille rundt meg en ukes tid, har hatt behov for rolig tid hjemne. Nen nå i helgen dro på hytta for å gå tur i skogen, og kanskje fiske litt i sjøkanten.

Kongegrava, mine barndomsminner, en konge har blitt gravlagt her, men graven er plyndret, var alltid like spennende da jeg var barn, trodde seriøst at jeg ville finne en skatt om jeg lette i steinmassene.

MEN historien kan være; (Halden Arbeiderblad)

 

Det er blitt mye tusenårsfeiring dette året, ikke minst i hovedstaden. Men i dag, 9.9.00, er det på dagen tusen år siden slaget ved Svolder, og det er faktisk noe av det sikreste vi kan si om fortida vår for så lenge siden. Men dagen er ikke gjenstand for mange store fakter. Vi må til Østfold, til munningen av Svinesund, for å finne en tusenårsmarkering i dag.

 

Ildsjelen Per Linge, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, mener han har funnet det mystiske gamle Svolder, som etablerte norske historikere for lengst har gitt opp. For 15. året på rad holder han i dag en historisk vandring i sitt Svolder, like ved Sponvika.

 

Per Linge karakteriserer sine Svolder-teorier som «ikke-omstridte teorier som ingen i fagmiljøene har tatt stilling til». Årsaken er selvfølgelig ikke minst at Per Linge aldri har publisert sine funn, andre steder enn på sine vandringer. Nå kan det bli en forandring på det. Linge arbeider med et manuskript til en stor internasjonal film om Olav Tryggvason, i samarbeid med den svensk-amerikanske Hollywood-regissøren og -produsenten Bo Svenson, slik vi tidligere har fortalt om her i avisa.

 

 

 

 

 

Konfirmasjon

I går var vi i konfirmasjon, og det er alltid litt høytidelig. Det er fint å se forventningen og spenningen hos konfirmanten. Det er den første store begivenheten i livet du må ta stilling til, og en overgang fra barndom til ungdom, som blir markert med familien. Det er jo konfirmanten selv som velger borgerlig el kirkelig konfirmasjon, og det er jo et stort valg i seg selv i så ung alder.

Jeg hadde en hyggelig dag med konfirmanten og hennes familie, og vi satsa oss opp litt til festen!

Har landa!

Herregud så godt det er hjemme, det er lykke å lande, senke skuldrene og ikke gjøre noen ting. Har klippa ned blomster, plukka modne tomater, klippa gresset, vaska hus og vinduer, og ikke minst funnet frem stearinlys, for nå er det høst!

Lykke er å lage mat og spille musikk, tusle litt rundt mellom komfyr og kjøleskap, og når det i tillegg er fiskesuppe på gang, så er livet helt helt fint!

Endelig hjemme!

Nå er det så digg å komme hjem! Turen har vært over all forventning, både været og alle mil vi har gått, har gitt oss en flott opplevelse av naturen og fjellheimen over Dovre og helt fram til Trondheim.

Men nå skal det bli deilig å komme i orden, og være hjemme hos seg selv. Det er ikke veldig lenge før vi skal på Hummerfiske, så nå skal jeg nyte egen seng, ordentlige klær, sko og sminke, før jeg må finne frem sydvest og regnklær.

Rockheim

I går gikk vi en tur til Rockheim. Rockheim er et museum om norsk populærmusikk med Hall of Fame, interaktive utstillinger og et mediebibliotek. Det var veldig gøy å høre gammel pop fra 50 tallet og frem til år 2000. Nå hadde de temautstilling om Aha, som het Cry Wolf. https://rockheim.no/cry-wolf-just-loomis-photographs-aha

Min favoritt var nok Jahn Teigen og Popol Ace

Stjerner på himmelen

 Når du går vandring i 2 uker, har du god tid til å tenke. Jeg skrev om det i et tidligere innlegg, jeg ønsker å gjøre noe fint, som har mening for meg.

Jeg vil ta med meg alle som har vært i mitt liv, både slekt, venner og kolleger, som ikke er her lenger, men som jeg finner igjen på stjernehimmelen. Jeg har alltid hatt en dragning til stjernehimmelen, det er et så vakkert syn at det får meg til å gråte. Ikke fordi jeg er trist, men fordi det er så vakkert og mektig! Og jeg er sikker på at hver og en av oss får sin plass der, når sjelen forlater deg.

Derfor vil jeg tenne et lys i Nidarosdomen for alle stjernene mine: Ole Birting, Jenny, Fridthjov (pappa), Oddveig Mary (mamma), Oddvar, Signe,  Margareth, Liva, James, Cato, Oscar, Kirra, Rannveig, Herbert, Jenny, Klas, Solveig, Louis, Christel, Juffen, Grace(tante), Randi, Rolf, Frid, Gewarda Antonie, Guttorm, Jan, Reidun, og jeg har også gode venner og kolleger som har gått bort. De som kjenner meg vet hvem de er.

I går deltok jeg på en messe for pilegrimer i Nidarosdomen, hvor jeg tente lys for alle jeg tenker på. Jeg fikk også gå frem til alteret og presten, og fikk velsignelse. Jeg kjente en sterk tilstedeværelse, og særlig til mamma og pappa. Dette ble en sterk og fin avslutning for turen.

Vi klarte det!

 

Fra Sundet Gård til Nidarosdomen, siste vandring i dag før mål. 2 mil, i skog, grus og asfalt, kjente at beina var tunge og at utålmodigheten var sterkt tilstede. Nå har vi vært så lenge på tur til fots, og jeg lengtet etter å se Nidarosdomen rundt neste sving hele tiden. Men det er sånn at du må ta alle skritta først før du er i mål, det finnes ingen snarvei. 

Men vi kom fram, lykkefølelse! Vi klarte det jammen, 25 mil fra Dovre og hit, vi har gått hver dag fra tidlig om morgenen men har hatt så flaks med været! Naturen har vist seg fra sin beste side, armer, bein og ikke minst hodet har vært på plass, men noen vondter innimellom må sies. Alt er glemt nå, bortsett fra alle inntrykk, opplevelser og minner som må synke inn og lagres i hjerterota. Nå skal vi slappe av, oppleve Nidarosdomen og se Trondheim by. Gleder meg til normale klær og sminke!

Märtha Louise og Ari Behn

I dag gikk vi på samme stien, som Märtha Louise og Ari Behn gikk før de giftet seg i Nidarosdomen, og der er det en minnestein hvor de har risset inn navnene sine. På Sundet Gård, der vi sover i natt, overnattet også Märtha Louise og Ari Behn, og det henger flere hilsener  til vertsskapet, om fin mottakelse og at de satte stor pris på gjestfriheten her.

Sundet gård

Da vi kom fram til Skaun, ble vi hentet og kjørt til Sundet gård, som opprinnelig var en Skysstasjon. Her skal vi sove i natt, i et restaurert stabbur fra 1700-tallet som ble flyttet hit til gården. For en perle. Stabburet er full av antikviteter, blondeduker og kongelige bilder, klær, prismekroner,  m.m

Her fikk vi servert trøndersodd og hermetiserte plommer m/krem, og etter 1,8 mil smakte det himmelsk. 

Nostalgisk å nyte kvelden i så historiske omgivelser!