Lavotunet

Nå er vi på vei på ny tur, som går til Dokka hvor vi skal feire 20-årsjubileum for Lavotunet. Våre venner Hilljacks  skal spille på lørdag, og det blir stor stas!

Det er noen på plass, vi andre er underveis  og Dokka camping vil fylles opp av bobiler og campingvogner. Ser frem til en sosial helg med mye latter og moro, musikk og dans 

 

 

Sjøkreps

Bestilte sjøkreps i dag, fra han som leverer sjømat til fiskerestauranten Under.

Stor var overraskelsen da vi skjønte at de var levende og måtte koke de selv. Det var bare å kjøpe inn salt og dill og hive de I gryta. Dette gjorde jeg i det hvite huset her, som oser av gammel nostalgi og sjarm.

Det er en lease for sjelen å være her.

Krepsekokinga ble vellykket, så nå har vi et herlig måltid i vente  når vi kommer tilbake til hytta i Sponvika på mandag.

Brev fra Kongen

Ved skolehuset på Sæli står det en kongesten, med navnene på alle de kongene som har vært på besøk her ute på øya. Det startet med Olav den hellige i 1016 og den siste som var her, var Kong Olav i 1983.

Olav den hellige var her først, og det sies at han velsignet jorda og øya. En dame som bodde her våknet en dag, og så en stor stokk som fløt ute i vannet. Hun fikk en åpenbaring, og tok stokken opp og fikk satt opp dette korset oppe på en høyde her på Sæli.

Hver Olsok så arrangeres det gudstjeneste her ved korset. Det er interessant historie her på øya, et lite samfunn som var i full drift for bare noen år tilbake.

For et par år siden fikk vi lyst til å skrive til Kong Harald og innvitere han hit til Sæli. Vi skrev et brev og sendte avgårde, mens vi så for oss at vi måtte informere rådmannen og pressen i Lyngdal, og skaffe hornmusikk m.m og ventet spent på om vi i det hele tatt fikk svar, 3 november 2020 kom dette:

 

 

Filetering på høyt nivå

Nok en fin dag i sola på brygga I Sæli, og ut på tur for å dra opp garn igjen. Der vi hadde satt garn nå, var det veldig mye Berggylte, så det får bli fiskesuppe av den, når vi kommer hjem. Men 2 fine sei ble det. Torsken lar vente på seg.

Men når Torfinn setter i gang med filetering, så blir de sus i sakene. Mye jobb Men det må til.

Det er så deilig her nede, koser meg glugg ihjel når jeg er ved sjøen, i båt og på fisketur.

Vi var en tur inn til Lyngdal for å handle litt, og tok en tur innom den lokale puben på brygga i Korshavn, satte oss i sola og nøt noe kaldt I glasset. Herlig!

Lunsj fra havets skattkammer

I dag var det bare å hive seg i båten, etter frokost, for å ta opp de 2 garna vi satte ut i går. Nydelig sol og deilig sjølukt, jeg var skikkelig optimistisk på storfangst

De som bor her, sier at det er godt med fisk nå og de mener at årsaken er at det ikke har vært så mange tyskere her og fisket pga Covid19.

Vi fikk 3 fine fisk, 1 sei, 1 lyr og 1 berggylte. Det ble en fin lunsj på brygga i dag. Det er mye jobb med garnfiske, garnet må jo gres etterpå for å gjøres klart til ny runde.

På vei tilbake traff vi på en ordentlig fiskebåt, og de hilste og hoia skitt fiske, vi dro ut igjen og satte garna på nytt, men nå uttaskjærs, i håp om å få torsk. Skulle gjerne ha noen gode fileter med oss hjem.

Resten av kvelden satt vi på brygga og koste oss til sola gikk ned. Avsluttet med en knallgod ertesuppe som vi hadde kjøpt med oss fra Sverige. Super dag!

Sæli

Så heldig over er som har venner med 3 sommerhus på vakre øya Sæli utenfor Korshavn, og rett i nærheten av Lindesnes fyr. Da vi kom i går skinte sola og vannet var blikk stille. Vi ble sittende på brygga helt til sola gikk ned, og det var fantastisk vakkert

Vi må kjøre med båt fra Korshavn for å komme ut hit, og det er en opplevelse i seg selv, med rorbuer og sørlandsidyll.

Men selve Sæli er så idyllisk, fredfull og sjarmerende, og er i tillegg full av historie. På Wikipedia står det: Sælør er kanskje mest kjent for kongebesøkene sine. Olav den hellige overvintret her i 1028, og Magnus den gode skal ha besøkt øya i 1047.[1] Det er funnet rester av en noe man mener kan være en kirke bygget av Olav den hellige under overvintringen.[2]

Det er også funnet flere gamle vrak rundt Sælør, noen datert så langt tilbake som til 1300-tallet[3], noe som har ført til dykkeforbud rundt øyene.

Det er egentlig fantastisk å tenke på at min venninne er født og oppvokst her ute  hele barn og ungdomstiden bodde hun her, det var skole her, og næring var stort sett fiske

Nå har gutta vært ute og satt 2 garn, og vi lager oss fiskesuppe til kveldsmiddag. Så gjenstår det bare å dra opp garn i morgen, og sjekke ut fangsten.

Mens vi pakker om

Landa på hytta etter påsketuren for å sette fra oss bobilen og pakke om til ny tur. Nå blir det venner og fiske i fokus!

Her begynner det å spire og gro, og båtene venter utålmodig på å bli satt ut. Temperaturen begynte å stige da vi kom hit 2.påskedag og vi ante håp om soling på terrassen. Det var bare å hive seg rundt, pakke ut av bobilen, vaske klær og tenke på hva vi skulle ha med oss i KIA’n til neste tur.

Våknet til strålende sol og fikk ting på plass og tenkte vi måtte ta en tur før det ble varmt nok til å nyte sola. 5 min fra hytta kan vi starte på Kyststien. Vi går opp og over på fjellet, forbi Kongegrava- faktisk en steinrøys og gravplass fra gammelt tid. Det er forskjellige meninger om hvilken konge som ble gravlagt her,  noen mener at slaget ved Svolvær er slaget ved Svalerød ( Svalerødkilen)

Turen går videre ned mot sjøen, og forbi Røverhula/Bjørnehula- som barn kalte vi det bare Røverhula for vi  ble fortalt at røvere gjemte skatter der. Men det er nok en hule som bjørn kan ha sovet i, men nå har vi bare gøy av å gå på tur dit  ta med hodelykt og krype inn til enden av hula. Skummelt nok for enhver!

Når du da er gjenom skogen og kan skrå ned til sjøen og vandre langs sjøkanten der sommerlivet foregår, båtene blir satt ut, sjøørreten og makrellen kommer, badeliv starter og det lukter saltvann og svaberg så er ihvertfall jeg der jeg føler meg hjemme!

 

 

Kladesholmen

Startet dagen med kaffe i sola, for et fint påskevær vi har! Vi dro avgårde på sykkelen etterhvert, og målet var Kladesholmen, som egentlig består av 2 øyer. De har et populært flytende hotell og er særlig kjent for Sill og Kaviar. 

Det var skikkelig koselig på Salt og Sill, og vi fikk fin plass i sola, på uterestauranten. De serverte buffé, så vi skjønte jo fort at vi ville gå på en smell.

Det var sild, røkt makrell, laks, italiensk pizza, vegetar lasagne og masse annet godt. Noe kaldt I glasset og sol i fjeset, i tillegg til en veldig hyggelig kelner, så ble dette et høydepunkt på dagen. 

Baksiden av medaljen var at vi ble så veldig mette, så middag i kveld utgår! Mulig et knekkebrød før sengetid. Koselig å sykle litt rundt og se seg omkring på nye steder. Svenskene er så flinke å pynte ute til påske, og her var det både blomster og påskeegg.

En deilig dag, satt mange timer og kosa oss I sola ved bobilen, før vi avsluttet dagen med dusj og rydding av forteltet. Drar videre i morgen, innom hytta i Sponvika før i setter kursen mot ny tur!

Tur- ikke tur!

Planla å sykle til en sjørestaurant i  dag, men måtte  sykle inn til byen først, for å handle litt.

Det var  en fiskebutikk der som  vi gjerne ville besøke, og vi endte opp med smørgåstårta, og laksenuggets. Lunsj  dø lux. Skåret i gleden var at i det samme vi satt oss på sykkelen, kjente vi begge at vi var super støle etter sykkelturen i går.

Så vi endte opp  i sola ved bobilen og har bare lest, strikka, quiza og kosa oss i hele dag.

I kveld skal vi lage viltgryte og potetmos, og bare ha en rolig kveld- sykkelturen er utsatt til  i morgen, det blir en tur til Salt og Sild, en flytende restaurant på øya Klædesholmen. 

Pilane skulpturpark

Våknet i dag til strålende  sol, og hadde som mål å sykle til Pilane skulpturpark. Vi visste det var 1,5 mil fra campingen, men nysgjerrigheten på opplevelsen var sterkere enn avstanden. 

Vi fant etterhvert en super sykkelvei, gjennom skog og mark, så slapp unna trafikkerte veier. Var egentlig skikkelig idyllisk.

Wikipedia sier om skulpturparken:

Anna och Västerhavet

Utställningsområdet är ingen traditionell park utan ett levande beteslandskap där du rör dig fritt eller på upptrampade stigar över ängar och berg. Från bergsområdet har du en enastående utsikt över Västerhavet och den bohuslänska arkipelagen. Här finner du också Anna av Jaume Plensa, en av världens största och vackraste skulpturer, som blivit ett landmärke för hela Västkusten och funnit sin permanenta placering i Pilane.

Det viste seg at parken ikke var åpnet for sesongen, men vi vandret på svabergene og fikk med oss flere skulpturer.

Siden skulpturene flyttes og skiftes ut, og parken ikke var åpnet fikk  i ikke med oss alle men gøy å se uansett.

 

Turen hjem gikk fort, og dro innom ICA og handlet litt ferdigmat, for var skrubbsultne. Rigga oss ute i sola, spiste og nøt et glass hvitvin. Nå blir det dusj før kvelden. 

Campingen er helt full nå, og folk koser seg med grilling og påskeferie.