De som var – vi som er! En reise i tid!

I utstillingen DE SOM VAR, VI SOM ER inviterer Moss by og industrimuseum til å oppleve historien på en helt ny måte. Du kan rett og slett “gjøre” mossehistorien gjennom lek og konkurranse for å tenne en gnist i deg sånn at du muligens ønsker å vite mer.

Vi møtte først den gamle delen av historien, en rød telefonkiosk, med original telefonkatalog – gøy å mimre. Så var det å sette seg ned for å bygge et laftet tømmerhus. Veldig gøy for barna, vi hadde med Ella på 7 år.Så kunne vi kverne mel av korn og fikk med oss ferdig mmel hjem i en papirløse, for å lage vafler av. Stor stas!

Vi fulgte piler på gulvet og kom inn i finstua slik den så ut. Alt fra våpen til krydder og likør i framskapet.

Sild og gryn var verdagskost. Mest sjarmerende var dette musehullet, som selvfølgelig også var hverdagen.

Så kom vi inn i den tiden jeg opplevde som barn, hvem husker vel ikke dette kjøkkenet.Det var også spennende å ta med seg en lommelykt å gå inn på utedassen og lyse ned i hullet.Men vi måtte også på jobb og fikk jobbe på fabrikk med samlebånd, hvor det var akkordarbeid og en sjef som ropte ut av høytaleren at tid var penger. Vi bygget etter anvisning og skikkelig stress!Mye annet å se på ift lokal industri- Helly Hansen, Moss øl og akevittproduksjon, Mosselukta m.m Men så kom vi til ny tid og fremtiden.Denne menneskelignende roboten
EVE – kommer fra Moss. Bare et
steinkast fra museet – der mosseøl
og maltekstrakt en gang ble laget
har 1X Technologies rykket inn
med masse kunnskap og optimisme.I framtiden vil matvanene våre sannsynligvis endre seg på grunn av befolkningsvekst, klimaendringer og krav til bærekraftig matforsyning. Insekter blir en viktig
proteinkilde, da de er næringsrike og mer miljøvennlige enn kjøtt. Tang og alger blir også populære på grunn av sine næringsstoffer og miljøfordeler. Plantebaserte kjøttetterligninger, laget av ingredienser som heme og hvete, blir stadig mer realistisk som erstatning for kjøtt.
Laboratoriedyrket kjøtt er et annet alternativ som kan erstatte tradisjonelt kjøtt.
Disse endringene vil imidlertid utfordre våre matvane og kulturarv. Tør du smake på framtiden? Vi smakte på tang, det var salt smak.Vertikal dyrking er en smart måte å dyrke planter på ved aoruke oppadgâende strukturer i stedet for vanlig jordbruk. Det betyr at vi kan dyrke mer mat pa mindre plass. Vi bruker ting som vertikale hagevegger og hydroponiske tàrn for å gjøre dette. Disse systemene kan brukes både inne og ute, bg blir stadig mer populære på grunn av byvekst og mangel på jordbruksland. Det er flere fordeler med vertikal dyrking:
1. Optimal utnyttelse av plass: Ved å dyrke oppover kan vi utnytte all til|gjengelig plass bedre, spesielt i tette byområder.
2. Sparing av vann og ressurser: Vertikal dyrking bruker mindre vann enn vanlig jordbruk, noe som gjor det mer miljøvennlig
3. Beskyttelse mot skadedyr og sykdommer: Ved å dyrke innendørs eller i lukkede strukturer, reduserer vi risikoen for skadedyr og sykdommer som kan ødelegge avlingene.
4. Kortreist transport: Ved å dyrke mat lokalt i byer, reduserer vi utslippene knyttet til langtransport av mat.

En spennende og lærerik dag og perfekt tilbud på en regntung dag. Vi visste ikke om museumet og er veldig interessert i å bli mere kjent i Moss, historie, kultur, musikk og folk.

Anbefales- du finner info på Hva skjer I Moss!

Våpenhula og Kaptein Rødskjegg

Da var det tid for ny huletur.

Våpenhula i Mossemarka ligger ved østkanten av Svartås i Gashusskogen i Mossemarka. Våpen og annet utstyr til MILORG ble i 1944-45 sluppet ned i fallskjerm over Mosseavsnittet. Den 28. desember 1944 ble materiell sluppet på Høymyr i Spydeberg. Noen uker senere ble utstyret kjørt til Gashus gård av MILORG-befal. Far og sønn Ellingsen på Gashus fraktet så materiellet med to hester og sleder til hula i Svartås. Her var MILORG-mannskaper klare til å lagre utstyret. Hula ble kamuflert og var usynlig for tilfeldige skigåere i området. Nå er det laget en sti dit.

DNT Vansjø, Barnas turlag, har laget et turopplegg for barn, Kaptein Rødskjegg, hvor barna kan gå på tur samtidig som de skal finne skattekister.

Når de finner en kiste, legger en av dine egne leker i kista, og så kan du ta en annen spennende leke med deg hjem. Det er 3 skattelister rundt våpenhula.De er ikke lett synlig, så barna må følge plakater og lese kart samtidig som de må gå på tur. Veldig smart og bra tiltak!

Du får et hefte med veibeskrivelse og Parkering på Moss bibliotek, Servicesenteret, Bylab m.fl. Vi hadde ikke problemer med å finne fram. Grønt og fint i skogen, tørt og fint og ikke noe krevende turområde- vi startet ved Kjellandsvik.Da vi nærmet oss Våpenhula, kom vi til en skråning som var bra tilrettelagt med tau å holde seg fast i.

Våpenhula ligger i en steinur og er godt skjult men er merket med skilting og infoplakat.Barna oppfordres til aktiviteter underveis, se etter insekter, plukke søppel el kaste på blink med kongler. Vi valgte det siste, så tok med oss en sprettert.Før Våpenhula var det en stige hvor vi klatret opp til en liten trehytte på en liten topp. Alltid gøy for unge å klatre og fine ut hva som er på toppen.Våpenhula har jeg skrevet om i starten av bloggen.Du ser tydelig hula og skjønner at det er plass til å gjemme våpen her. Spennende historie for barn å høre om.

Så var det på tide å lete etter de 3 skattelistene. Lykken var stor, dog etter litt frem og tilbake, når vi fant de godt gjemt utenfor stien.Vi koste oss veldig på tur, hadde med vann og boller, og ved  åpenhula er det en stor bålplass med sitteplasser, perfekt for en pause.

Bra tilbud til barn med sommerferie! Anbefales!