De som var – vi som er! En reise i tid!

I utstillingen DE SOM VAR, VI SOM ER inviterer Moss by og industrimuseum til å oppleve historien på en helt ny måte. Du kan rett og slett “gjøre” mossehistorien gjennom lek og konkurranse for å tenne en gnist i deg sånn at du muligens ønsker å vite mer.

Vi møtte først den gamle delen av historien, en rød telefonkiosk, med original telefonkatalog – gøy å mimre. Så var det å sette seg ned for å bygge et laftet tømmerhus. Veldig gøy for barna, vi hadde med Ella på 7 år.Så kunne vi kverne mel av korn og fikk med oss ferdig mmel hjem i en papirløse, for å lage vafler av. Stor stas!

Vi fulgte piler på gulvet og kom inn i finstua slik den så ut. Alt fra våpen til krydder og likør i framskapet.

Sild og gryn var verdagskost. Mest sjarmerende var dette musehullet, som selvfølgelig også var hverdagen.

Så kom vi inn i den tiden jeg opplevde som barn, hvem husker vel ikke dette kjøkkenet.Det var også spennende å ta med seg en lommelykt å gå inn på utedassen og lyse ned i hullet.Men vi måtte også på jobb og fikk jobbe på fabrikk med samlebånd, hvor det var akkordarbeid og en sjef som ropte ut av høytaleren at tid var penger. Vi bygget etter anvisning og skikkelig stress!Mye annet å se på ift lokal industri- Helly Hansen, Moss øl og akevittproduksjon, Mosselukta m.m Men så kom vi til ny tid og fremtiden.Denne menneskelignende roboten
EVE – kommer fra Moss. Bare et
steinkast fra museet – der mosseøl
og maltekstrakt en gang ble laget
har 1X Technologies rykket inn
med masse kunnskap og optimisme.I framtiden vil matvanene våre sannsynligvis endre seg på grunn av befolkningsvekst, klimaendringer og krav til bærekraftig matforsyning. Insekter blir en viktig
proteinkilde, da de er næringsrike og mer miljøvennlige enn kjøtt. Tang og alger blir også populære på grunn av sine næringsstoffer og miljøfordeler. Plantebaserte kjøttetterligninger, laget av ingredienser som heme og hvete, blir stadig mer realistisk som erstatning for kjøtt.
Laboratoriedyrket kjøtt er et annet alternativ som kan erstatte tradisjonelt kjøtt.
Disse endringene vil imidlertid utfordre våre matvane og kulturarv. Tør du smake på framtiden? Vi smakte på tang, det var salt smak.Vertikal dyrking er en smart måte å dyrke planter på ved aoruke oppadgâende strukturer i stedet for vanlig jordbruk. Det betyr at vi kan dyrke mer mat pa mindre plass. Vi bruker ting som vertikale hagevegger og hydroponiske tàrn for å gjøre dette. Disse systemene kan brukes både inne og ute, bg blir stadig mer populære på grunn av byvekst og mangel på jordbruksland. Det er flere fordeler med vertikal dyrking:
1. Optimal utnyttelse av plass: Ved å dyrke oppover kan vi utnytte all til|gjengelig plass bedre, spesielt i tette byområder.
2. Sparing av vann og ressurser: Vertikal dyrking bruker mindre vann enn vanlig jordbruk, noe som gjor det mer miljøvennlig
3. Beskyttelse mot skadedyr og sykdommer: Ved å dyrke innendørs eller i lukkede strukturer, reduserer vi risikoen for skadedyr og sykdommer som kan ødelegge avlingene.
4. Kortreist transport: Ved å dyrke mat lokalt i byer, reduserer vi utslippene knyttet til langtransport av mat.

En spennende og lærerik dag og perfekt tilbud på en regntung dag. Vi visste ikke om museumet og er veldig interessert i å bli mere kjent i Moss, historie, kultur, musikk og folk.

Anbefales- du finner info på Hva skjer I Moss!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg