Huletur 2 på Jeløya- Bjørnhula og Bjørnåssteinen

Ifølge boka, så er historien om Bjørnehula på Jeløya sånn:Den siste “urbane” bjørnen på Jeløya ble skutt i 1750, sannsynlig nettopp her ved Bjørnehula, vest for toppen på Bjørnsen. Skinnet fra denne bjørnen er fortsatt godt oppbevart. Det finnes historier fra Ramberg-området, om at bjørner skal ha kommet svømmende over Mossesundet og etablert seg her.Vi dro avgårde i lett overskyet vær, men fint for å gå tur tenkte vi. Veiviseren sa at vi skulle parkere ved Nes camping og gå etter merket skilt til Bjørnehula. Det fant vi lett, men kjørte jo også forbi ett annet turskilt merket Bjørneåsen, og skjønte jo etterhvert at det kanskje var en mer familievennlig og lettere tur, men litt lenger- 2,4 km til målet. Løypa vi valgte var kun 0,7 km, så vi smilte litt og tenkte hvaforno? Men jeg skal si deg at pulsen steg fort. Det var faktisk ganske så bratt og da vi kom høyere opp ble det enda brattere, og det var steinete, glatte blader og vanskelig å få feste, så.vi kjente det godt begge to! Undra oss stort over at det virkelig finnes sånne områder her på øya, har jo gått til Jeløya høyeste fjell og det var bare en “spøk”.Men vi karra oss til topps hvor vi fant merking bort til Bjørnehula, som var en sti som gikk langs med toppen av Bjørneåsen. Der står i boka at stien er en av de tøffeste  og bratteste merkede løyper i Østfold. Og unngå å gå her når det er vått, fordi det er glatt og det merka vi jo, men det gikk helt fint!Tradisjonen tro, hadde vi ved og niste i sekken- men det var ingen egnet plass til det, og altfor vått.På vei tilbake går du til toppen av Bjørnåsen. Opp den første kneika er det montert et tau til hjelp. Det er merket frem til du finner Bjørnåssteinen. Sagnet forteller at det var trollet på Hurum som kastet denne steinen over fjorden for å vekke trollet på Bjørnåsen. Enda en stein kom farende gjennom lufta. Da ble trollet vred og kastet den tilbake, slik st den landet på Tofte. Der ligger der den dag i dag.Har du lyst til å gå en oppvarmingsrumde, kan du ta turen rundt stranda på Nes camping, da følger du Hellebergstien rundt friområdet. Vi gikk den også men etter Bjørnåsen.

Det gøyeste med dette prosjektet, huler og steiner i Østfold- er jo fordi vi bor her på Jeløya nå, jeg er født i Fredrikstad, men er fra Halden og har hytte i Svalerødkilen, og alle disse stedene i Østfold et jo fulle av turmuligheter og historie! Hva visste jeg om bjørner og troll på Jeløya før denne turen i dag?

Følg med- vi har mange flere turer på gang!

Prosjekt huler og steiner i Østfold har startet- Reierhulene, Jeløya

Søndag, strålende sol og perfekt forhold til å gå ut på tur langs Kyststien på Jeløya. Nå har vi lyst til å gå på nye steder, og finne frem til severdigheter og små opplevelser som vi ikke har funnet frem til før.

Vi gikk den helt vanlige turen, og lurt på når vi måtte ta av, for å finne en sti opp til hulene. Sjokolade, appelsin og vann i sekken- godt humør og en stor dose nysgjerrighet.Vi fant etterhvert en sti som førte oss oppover I terrenget, og vi kava oss gjennom kratt og knauser, uten å finne en antydning av huleåpninger. Skjønte jo etterhvert at vi var på ville veier.Vi visste at det ikke var så langt å gå- og Jeløya er jo rimelig flat, så tenkte jo at det ikke kunne være så store utfordringer.Men Torfinn har egen “nese” når vi skal dinne frem, så vi kom først frem til den minste hula.

Fakta:

Reierhulene. I åsen langs østsida av Reierbukta på Jeløy i Moss finnes flere huler. Den største er 5 meter dyp og 5 meter bred ved inngangen. Hulen består av to rom som er delt av en lav, opplagt mur. Det er mye løsmasser utenfor hula.

En noe mindre hule er 3 meter dyp, 2,5 meter høy og 2 meter bred ved inngangenVi smilte litt til hverandre, ikke akkurat de største hulene vi har vært i, så for oss å krabbe inn og kanskje fyre bål men gøy uansett- poenget er å gå alle som finnes i Østfold- er vårt nye prosjekt nå, etter de beskrivelsene om turer som finnes i denne boken.Vi har det gøy, får gått på tur, vært ute i naturen og blir bedre kjent rundt omkring!

Følg med- nye grotter og huleturer er på gang- og det finnes jo også spesielle steiner rundtomkring!

Bjørn Eidsvåg 70 år, suprise party i Oslo Spektrum!

Vi var så heldige å få tilgang til å kjøpe billetter til overraskelsesfest for Bjørn Eidsvåg, 70 år. Oslo Spektrum skulle fylles med fans, artister, venner og familie.

Arrangementet lå ikke ute i offentligheten og vi fikk tilsendt en egen link for bestilling. Vi har visst om dette siden lenge før jul, det gøyeste av alt var at han selv overhode hadde noen aning.

Han ble hentet hjemme av Else Koss Furuseth, og han var helt sikker på at han skulle være med på Else talkshow. Med bind for øya, kom de kjørene inn foran scenen, og da han fikk se et fullsatt Spectrum, fikk han helt sjokk og tårene rant! Vi sang bursta sang og så ble det full rulle med Åge Aleksandersen m.fl Jeg lar bildene tale sitt eget språk!Så mange bra artister som tolket Eidsvåg sanger. Åge Aleksandersen, Maria Mena, Ingeborg Bratland, Sissel Kyrkjebø, Sigvart Dagsland, Lisa Nilsson, og herlige Gabrielle! “Rosinen ” kom til slutt, med Emma Stenbakken som sang Floden.

Vi kosa oss stort, fikk høre mange fine sanger, gode tekster- og han fortalte mange historier fra sitt liv som artist.

NRK gjorde opptak, og konserten kommer i sin helhet 2.påskedag. Da er det sikkert mulighet å se litt av oss i publikum også. Vi er allerede med på et klipp i VG tv.

Veldig fin opplevelse!

Glimt fra hverdagen!

Her kommer noen glimt fra hverdagen. Det er fint med små øyeblikk, og vi prøver å finne på noe å gjøre hver dag. Vi gledet oss til å gå på konsert igjen, og denne gang var det countryartister på besøk fra USA, i Oslo konserthus, lille scene. Vi koste oss stort, er sikker på at alle 3 vil få suksess som nye stjerner “over there”.Så ble det en tur ned på hytta for å åpne sesongen etter vinterdvalen. Deilig vær, så noen timer i sola på terrassen var helt konge, fikk skikkelig vårstemning.Vi hadde tatt med oss litt laks, vår favoritt, med blomkålris, stekt spinat og spicy saus – knall godt!

Det var så fint vær at vi ville gå en runde rundt ved sjøen for å sjekke hvor vått det var. Torfinn bare lengter etter å få gå med oter’n.

Hjem igjen til Jeløya og besøk av to barnebarn, og da tok vi de med til stranda på Alby for å steke pannekaker på bålet. Alltid populært, godt, og fin aktivitet i fjæra.

Ellers er det full fokus på øving, det nærmer seg konsert med Moss Vocalis og Senza Rigore, og jeg gjør alt jeg kan for å få sangene til å “sitte” godt! Jeg skal synge solo på en irsk sang, så prøver å lære meg teksten godt. Irsk er ikke helt det samme som engelsk! Når jeg går tur, tar jeg propper i øra og hører meg igjennom repertoaret.Vi var innom Sverige da vi var på hytta, og endte opp med Pochetta, italiensk ribbe, ser alltid så fristende ut, og er ikke så dyrt heller. Fant tilbehør, coleslaw og glasert løk med paprika og hasselnøtter- og laget lørdagskos så godt jeg bare kunne! Men så skuffa vi ble, kjøttet var altfor fett- hadde vært mye bedre med en enkel vanlig ribbe! Men jaja, da har vi prøvd! I dag er det søndag ig strålende sol. Jeg ar vel nevnt tidligere at Torfinn har kjøpt en bok med beskrivelser av grotteturer og spesielle steiner i Østfold. De turene starter vi med i dag, og det finnes faktisk 6 grotter/steiner bare her på Jeløya. Lager blogg om hver tur på dette prosjektet- vi går etterhvert hele Østfold og ender til slutt nede på hytta.

Og i kveld skal vi være med på noe gøy, men det er noe hemmelig og spennende, så kan ikke skrive om det før etterpå.

En fin ferie er slutt!

Da sitter vi å venter på Flybussen, etter en deilig solferie i Puerto Rico. Alltid godt å komme hjem etter å ha vært på tur, men slitsom reise ligger foran oss. Kommer hjem midt på natta i dag.

Hadde en litt lenger gåtur til Amadores forrige dagen. Valgte en trimtur i sola, istedenfor solsenga. Veldig deilig!

På Amadores er det en veldig fin skulpturpark, som også er minigolf, så vi gikk litt rundt og knipsa litt. Promenaden langs sjøen er fint tilrettelagt for turistene.  

I går hadde jo Torfinn bursta, så vi gikk en tur i Puerto Rico. Har ikke vært på toppen før, så ville opp å se oss omkring.vi Den er 709 trappetrinn helt opp til toppen, så det ble en god trim. Fant en cool pub, men den var ikke åpen, så ingen suppestopp der. På kvelden ble det litt feiring med alle vennene våre. Avsluttet med nydelig middag på Greek Village.  I valgte Kleftiko og gresk salat. Fantastisk godt! Elsker lam, kjøttet var så mørt at det “smeltet” på tunga!Nå gleder vi oss til å hente bobilen og starte på nye turer. Vi har lyst til å reise til Kreta og Kroatia, men bobillivet med småturer frister også. Og så skal vi jo gå til Roma i september.

Men først litt hverdag igjen!