Kontraster!

Vel hjemme, og våkner til strålende sol! Må jo si at det kribler i armer og bein når sola skinner og du kjenner at våren er i anmarsj.

Tok en sjau i hagen, før vi fant ut at dagen måtte nytes mens det var varmt. Dro ned til båthavna og fiksa båten klar for tur.

Herlighet, så deilig. Kjørte på dorgefart med fiskestanga ute, og bare nøt sola! Langs med strendene på Jeløya varcdet fullt av folk, alle var ute i dag! Tenker det kanskje var litt vel mange, satt på hver steinknaus som fantes, men viktig at folk koser seg med litt avstand ihvertfall

Skipper Torfinn ercså klar for fiskesesongen, lyser sjøørret i øya på’n! Har enda ikke fått fangst her, annet enn makrell og det er ikke hans favoritt. Men han har lært seg røyking av fisk så det blir nok ei råd med makrellen også.

Takk for livets kontraster, fra vandring til sjøliv-og mere kommer!

Tønsberg – Åsgårdstrand

Startet dagen med en tur på Tønsbergbrygge. Folketomt men sjarmerende. Vanligvis er det jo et yrende liv her.

Satte kursen mot Slottsfjellet for å komme inn på ruta til Åsgårdstrand. Var ofte på tur til Slottsfjellet da jeg bodde her, som barn.

Slottsfjellet er en liten ås i Tønsberg by i Vestfold med en høyde på 63 moh. Der finner man ruinene av en kirke og Tunsberghus festning fra middelalderen, samt Slottsfjellstårnet, byens landemerke, reist til Tønsbergs 1000-års-jubileum i 1888. Ved foten av åsen ligger Slottsfjellsmuseet. 

Kong Olav var her i 1958.

Håkon Håkonsson var konge i Norge fra 1217 til 1263 og hadde sete i Tønsberg. Han ble valgt til konge av birkebeinerne, og mange vil huske Knud Bergsliens berømte bilde av ham som lite barn – brakt over fjellet på ski av birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka. 

Vestfold var et maktsentrum, og det var i denne perioden byggingen av “Castrum Tunsbergis” startet. Det skulle bli et av Nordens største borganlegg, kjent for oss i dag som Slottsfjellet. Kong Håkon IV satt på tronen i mange år. Han overtok et splittet Norge, herjet av borgerkrig, men maktet å samle og forene landet. 

Det var så fint å gå ned fra Slottsfjellet og til Kongsgården og Slottsfjellmuseumet.

Neste etappe gikk gjennom Slagenskogen, veldig fin tursti, stille og fredelig men fullt opp av fuglesang. 

På en liten høyde med utsikt, var det satt opp en benk og en  en liten kasse, som inneholdt bøker, et bibliotek, der man kunne sitte å nyte utsikten og lese bok.

En lang og fin tur frem til Åsgårdstrand, på fine turstier. Fint å gå i naturen, sette seg ned og spise medbrakt lunsj, pauser er viktig når du går så langt. Det er utrolig hvor godt en helt enkel brødskive kan smake,  og har fått helt dilla på solbærtoddy. Kom fram til Åsgårdstrand og Munchs hus, som var målet for turen, etter 1,8 mil.

Av alle de steder Edvard Munch levde og virket som kunstner, er det kanskje i Åsgårdstrand han har etterlatt seg mest tydelige spor. Her står det eneste intakte hjemmet bevart etter kunstneren – og landskapet lar seg lett knytte til Munchs kunstverk. Edvart Munch var mest knyttet til Åsgårdstrand i perioden 1889-1905. Etter 1905 var oppholdene mer sporadiske, men han besøkte stedet for kortere og lengre perioder. Huset forble i Munchs eie frem til hans død i 1944.

Da var det bare å sette kursen mot Horten og ferga hjem til Jeløya. Fin vandring, men tenker at neste etappe må bli når alt er åpent igjen. Det ønsker vi oss vel alle sammen!!