Tretoppløypa i Fyresdal!

Vi har lenge hatt planer om å reise til Fyresdal og gå tretoppløypa. Det passa jo fint nå på hjemturen fra Karmøy. Stoppet først noen dager hos gode venner i Evje, for å fiske litt.Ble noen gode lunsjer på oss, fint fiskevann der oppe.

NAIA Continental Europe har utropt Tretoppvegen som vinner av kategorien «Design for Social Impact» i «AIA Continental Europe 2024 Design Awards». AIA Continental Europe er ein del av The American Institute of Architects, og dei støttar arkitekter, studenter og bygningsfagfolk gjennom program som bygger opp under fellesskapet mellom virksomheter m.a. i Europa og USA.

Tretoppveien ble valgt som vinner på grunnlag av designet som fremmar et rettferdig samfunn og sosial integrering, og som påvirker nåverende og framtidige brukere,  i tillegg til det større fellesskapet, på en positiv måte.

Etter å ha gått en grusvei 900 meter kom vi frem til starten på selve tretoppløypa.

Det var en solid og flott bygget løype opp igjennom skogen på en kolle midt i Fyresdal sentrum,  langs Fyresdalsvannet. Selve turen var på 3 km og veldig enkel å gå. Utsikt over vannet på toppen.

Det et eldorado for barn, med aktivitetspark, sykkelløyper m.m

Vi tok også turen innom Aketun fisk, en liten familiebedrift. Her produseres fiskeprodukter av høy kvalitet basert på lokale fornybare naturressurser.
Spesialiteten er foredling av selvfanget sik, ørret og røye, mens noe innkjøpt bl.a. gjedde, ørret og ål utvider varesortimentet. De er leverandører til hoteller og restauranter.

Vi fikk kjøpt noen godsaker med oss hjem.

Avsluttet kvelden med soial moro i bobilen for ble altfor kaldt å sitte ute etterhvert. Fin avslutning på turen vår denne gang!

Nå er vi på vei til Seljord for å stikke innom Dyrskuen.

Karmøy, Stava gård og venner!

Vi har planlagt tur til Karmøy en god stund nå, ble innvitert til Stava gård, som drives av venner, i forbindelse med konsert med Hilljacks på Gutenberg pub.

Gården ligger nydelig til på en plass som heter Stol. Gården har beholdt sin opprinnelige stil og er stapp full av nostalgi, som gamle møbler, kopper og kar, nips hekla potteskjulere m.m. Alt originalt fra den tiden, kjempegøy å se og at noen fortsatt bryr seg om å ta vare på gamle tradisjoner.

De har også et gårdsutsalg som var flittig besøkt av faste kunder. Nå var det sesong for gullerøtter (beste smak ever), poteter og egg.

Selvbetjening funker helt fint på gårdsutsalget!

Så utrolig fint vær, alle var helt klar for en strandtur før konserten på fredag, så vi pakka sekken og gikk ned til sjøen. Ikke langt å gå, og denne stranda tilhørte også eiendommen Stava gård.

Jeg trodde kanskje det skulle være veldig kaldt i vannet her på Vestlandet, men tipper 17grader, var helt topp, forfriskende og fint i varmen! Vi satt og kosa oss lenge i sola.

Etter at alle hadde ankommet gården, gjorde vi oss klar til fest på Gutenberg pub, hvor vennene våre Hilljacks skulle spille. Vi tok bussen inn, og hadde staset oss opp med cowboyhatt og diverse klær. En liten gutt utbrøt spontant til moren sin: “Jeg har aldri sett så mange cowboyer på en buss noen gang! ” Haha, han var helt betatt!

Tok ikke lang tid før stemningen var på topp, fullt lokale, dans og moro. Karina i Hilljacks er en mester til å få med seg folk, hopper ut i salen og danser med mens hun synger! Superflink!

Vi hadde eget bord rett ved scenen og 4 av oss fikk nye capser av bandet med navnet sitt på. Sånn er det å være fan og venner av Hilljacks!

Det var en rolig fest for vår del, så lørdag morgen  ville vi sykle til Skudeneshavn. Vi valgte Skudesnesrunden, så fra Stava gård ble det 14 km på sykkel. Det var utrolig deilig det fine været, og veldig fin natur langs kysten.

Selve Skudeneshavn er full av sjarm og sørlandsidyll, vi vandret i vei inn i Gamlebyen, med sine smale gater og hvite trehus. Det var lørdag og strålende sol, så yrende båtliv i havna.

Målet var å finne Verdens minste cafe, og der gikk vi inn og spiste nystekte sveler i bakgårdshagen. Koselig! Vi var innom flere coole steder, en isenkram butikk med alt fra garn, stoffer, nips,båtutstyr, verktøy og fiskesaker- hadde alt. Torfinn ville kjøpe sjøgarn men lot seg ikke gjøre med sykkel. 12 km tilbake til gården, kjente det godt i beina ja! Men vel verdt det!

De andre ville gjerne gå en tur ned på moloen, så vi slang oss med på det. Det er et klokkespill der ute i havgapet, som spiller hver dag kl 1100 og 1700.

Etter havnen og moloen, gikk vi videre på grusveg bort mot et klokketårn pluss et murfundament med steinkors på. Dette er et minnesmerke over fiskere fra Karmøy som er omkommet på sjøen i Amerika. Ved klokketårnet er det en navne tavle over dem som er omkommet. Mange karmøyfiskere reiste til Amerika når tidene var dårlige her, så listen er lang.

Korset står majestetisk  på enn steinmur i havgapet.

Store lange stener er laget til som kirkebenker, de brukes når det er minnesmarkeringer for de som har omkommet på sjøen.

Idyllisk i båthavna, her har det nok vært yrende liv da det var fiskemottak i drift.

Minnesmerke som består av et kors monument og et flott klokketårn reist for å minnes Karmøy fiskere som er forulykket på havet i amerikanske farvann. Få steder i Norge har hatt så mange pendlere til Amerika som området rundt Ferkingstad og Vest-Karmøy.

Før 1865 var Visnes en stille og fattigslig jordbruksbygd. Men etter at det ved en tilfeldighet ble oppdaget store kobberforekomster, eksploderte folketallet og bygda forandret seg til ett industrielt, velfungerende samfunn omtrent over natten. Visnes var en del av Avaldsnes kommune, men var et inngjerdet område som styrte seg helt sjøl – en stat i staten. 

Visnes er et gammelt gruveområde. I 1865 fant skjerperen Mauritz Kartevold fra Jæren en rik kobbererts på «Vigsnes». Dette ble starten på en omfattende gruvedrift som varte fra 1865 til 1972. Fram mot 1895 var Vigsnes Kobberverk et av de største kobberverkene i Nord-Europa, og gruvene på Vigsnes stod for 70 % av Norges eksport. På det meste arbeidet 800 personer i gruvene, og 3 000 mennesker bodde på Vigsnes, hvor verket drev et helt samfunn med skole, sykehus og ordenspoliti.

I dag omfatter gruveområdet et stort friluftsområde med blant annet gamlegruva, smeltehytta, administrasjonsbygningen, to arbeiderboliger som verkets franske direktør, Charles De France, anla. Man kan få omvisning på området eller vandre på egen hånd med en «fører». På museet er det utstillinger som presenterer gruvehistorien. Kobberet som ble brukt i Frihetsgudinnen i New York kommer fra Visnes. Dette er sjekket gjennom kjemisk testing av kobber fra statuen og kobber fra gruva. Disse testene ble utført på Bell laboratoriumet i USA i 1986.