Sandefjord – Tønsberg

Startet dagen med god frokost og strålende sol, og gledet oss til dagens etappe. Kjapp tur innom Sandefjord kirke, med hvalfangsthistorie både ved kirken og i parken. Sandefjord er jo Norges hvalfangstby og har i tillegg et eget hvalfangstmuseum.

Fra Sandeford vandret vi mot Gokstadhaugen, som vi gjerne ville få med oss. Stedet er åpent og tilgjengelig for alle og er et turmål for de lokale,  men er fredet og en turistattraksjon, så må vise respekt.

Gokstadhaugen, også kjent som «Kongshaugen», er en stor gravhaug på Gokstad gård i Sandefjord kommune i Vestfold. I 1879 ble det oppdaget at haugen inneholdt et vikingskip, og sommeren etter ble «Gokstadskipet» med gravkammer og gravgods fra vikingtida hentet ut. 

Fin opplevelse! Vandret glade videre for å finne en ferge som skulle ta oss over til Nøtterøy før siste etappe inn til Tønsberg. Viste seg at den fergen kun går helger og om sommeren, så def røyk den planen. Tenkte kjapt at vi tok en buss til Nøtterøy isteden og gikk derfra, men deg gikk jo ingen busser heller! Ikke fra deg vi var, så vi måtte gå langs veien (i grøfta) helt til Sokke, for å finne buss. Da hadde vi gått 2 mil allerede, så uaktuelt med en ny runde igjen, så dro til Tønsberg.

Og hvem fant jeg der? Jahn Teigen er helt konge! Popol Ace spilte på ungdomsklubben min på Østerås mange ganger, Rocky Horror Show på Centralteateret, osv! Kort tid siden jeg kjøpte maleri, som henger hjemme ved peisen.

På bryggen i Tønsberg har de utstilling fra vikingtiden, med smie og Osebergskipet. Tønsberg er Norges eldste by, og ble grunnlagt i vikingtiden. Osebergskipet ble funnet utenfor byen i 1904. Denne utgaven av Oseberskipet her på brygga er en kopi.

Originalen står jo på Bygdøy.

Kart over vikingruta/pilgrimruta Oslo-Larvik

Ble en anderledes tur i dag, men alltid nye opplevelser likevel!

Larvik-Sandefjord

Startet dagen i dag med Bastø ferga over til Horten, før buss til Larvik. Munnbind og alle restriksjoner ivaretatt. Måtte gå et stykke før vi fant starten av pilegrimsleden.

Vi gikk fra utløpet av Numedalslågen i Larvik, forbi vikingbyen Kaupang og langs tusen år gamle veifar gjennom Tjøllings rike kulturlandskap, og videre til Marumskogen med det mystiske kulturminnet Istrehågan. Den består av 3 steinsettinger og 2 store skipsettinger, største 25 m lang av 18 reiste steiner og går for å være et av Norges flotteste kulturminner.

Fra Marumskogen går en inn i historiske Sandefjord sentrum langs veiløp som har vært i bruk siden middelalderen

Det ble 3 mil på oss i dag, været var fint, ble sol og varmt siste del av turen. Eneste vi merket godt var at vi gikk altfor mye på asfalt, det er utrolig slitsomt for beina. Men siste del var på gårdsveier og gjennom skogen. 

Utrolig deilig å komme i mål, ta en varm dusj, og få blomkålsuppe og kyllingkubber.

Sovner nok tidlig og godt i natt!

Påsketur

Hei, igjen. Hva skal man finne på denne påsken? For vår del blir det mix av destinasjoner- og alle i naturen- med kun oss 2 og 2 på besøk etterhvert.

I morgen starter vi på Tunsbergleden/Vestfoldleden, som går fra Larvik og ender ved Haslum kirke. For meg blir det en nostalgisk tur, fordi jeg bodde både i Tønsberg som barn og i Bærum som ungdom. Og begge mine foreldre er gravlagt på Haslum kirkegård. Så blir fint å gå igjennom minner og tanker, og oppleve alle stier og severdigheter igjen. Vi må ta det i flere etapper, men nå går vi fra Larvik til Horten først, 3 dagers etappe.

Frodig landskap og lett tilgjengelig terreng

Vest for Oslofjorden finner du Tunsbergleden med et mangfold av kulturopplevelser i frodig landskap og lett tilgjengelig terreng. Her er pilegrimssesongen lang, og man kan nyte edelløvskogenes brus og fuglekvitter, lysegrønne blader om våren og røde om høsten. Leden går gjennom boligstrøk med hverdagsliv, historiske bysentrum og gater og ut på tusen år gamle gårdsveier.

Etter tur, planlegger vi å være på Jeløya og jobbe i hagen. Vi skal utvide og glasse onn verandaen, så har litt jobb å gjøre. Men tenker også å dra ut med båten, har kjøpt oss teine og må lære litt hvordan vi gjør det og finne plasser. Og sjøørreten er vel kanskje her også.

Tredje delen blir tur til Fagerfjell med 4 dager på ski. Blir ikke før 1.påskedag så da drar vel de fleste hjem. Siste skitur for I år.

God påske alle lesere. Skriver litt hver dag igjen.

Hjemreise

Da dra vi fra Svolvær etter en flott uke, all slags vær, fra sol til hagl, regn og vind. Men sola har vært fremme hver dag, så klager ikke. 

Og i dag skinner sola om kapp med alle snøkledde fjelltopper og alle de klargjort fiskebåten. En koffert er stapp full av fisk og hvalkjøtt i flere varianter.

Det har vært så fint å være på tur igjen, følelsen av å få være på reise har vært savnet.

Gleder oss til neste tur, når den en gang vil komme. Planen er å dra hjem for å hente bobilen, så da vipps er vi på farten igjen?

 

Skreifiske

Vi mønstret på en fiskeskøyte ved kaia, og var veldig spente på om vi ville få skrei. April 2019 var vi her og fikk 300kg totalt på fisketuren. 

Hvert år fra januar til april kommer voksen kjønnsmoden torsk svømmende inn fra Barentshavet for å gyte på de faste gyteplassene rundt Lofoten.

Skreien er en utmerket råvare til mange spennende retter. Det muskuløse, hvite kjøttet flaker seg delikat når det er tilberedt. Skreien kan både stekes, bakes og dampes.

Ordet skrei kommer fra det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride fremover. Fra det kalde, klare Barentshavet kommer gyteklar torsk innover mot norskekysten. Skreisesongen er årets høydepunkt for mange fiskeelskere. Skrei er torsk på sitt beste med sitt hvite flakende kjøtt og friske smak.

Vi har aldri sett så mye ørn før, så det var fascinerende. Vi fikk litt småfisk som vi kastet ut, og da svermet de over oss for å stupe ned og ta fisken.

Denne gangen fikk vi ikke fisk. Skreien var i følge ekspertene for langt ute på havet og fulgte etter silda. De kommer ikke inn før den skal gyte. Totalt fikk båten 2 torsk, 1 brosme og 1 skrei. Det ble 4 torskefilet på oss. Skuffelse, men sånn er fiskelivet. 

Vi har koffert full likevel for var på Hopen fiskeutsalg og kjøpte nydelig kveite, hvalbiff, klippfisk, røkt hvalkjøtt, hjemmelaget kaviar og uer.

Lettrøkt hvalkjøtt kan anrettes på mange måter og passer godt både til forrett, fingermat og pålegg. Vi ble anbefalt å lage lefse med løk og tyttebærrømme.

Usikt til morrakaffen

Leiligheten vi bor i ligger på Tinder begge i Svolvær, og har en innglasset veranda med fantastisk utsikt! Føler at vi sitter helt ute på bryggekanten. 

Det er så koselig å sitte her å se fiskebåtene kjøre ut om morgenen og komme inn om ettermiddagen med fangst ombord. Noen har fått så mye fisk at de må kjøre til fiskemottaket for å levere.

Vi har gått tur rundt i Svolvær og kost oss med severdigheter og stemningene her.

Var en tur til Svolvær kirke, som i sin helhet er donert til byen av et lokalt kjøpmannsektepar.

Ved kirken, i en park, står det også et kunstverk, som var veldig spesielt. Investor og kunstsamler Christian Ringnes har nylig investert i en stor skulptur av den anerkjente danske kunstneren Jeppe Hein.

Lofotr vikingmuseum

Lofotr Vikingmuseum er et museum på Borg i Vestvågøy,  bygd opp rundt funn fra vikingtiden.. Under utgravningenen avdekket man det største huset som hittil er funnet fra vikingtiden. Dette huset er rekonstruert i full størrelse, hele 83 meter langt.

Torfinn er veldig interessert og vi fikk guide, som fortalte om vikingtiden og konstruksjonen i selve bygget.

Det var også musikk, en vikingjente spilte på mange forskjellige instrumenter fra vikingtiden, spilte trommer og sang. Det var stemningsfullt og fint å høre på.Sang og musikk spilte en viktig del i vikingenes liv både til hverdags og til fest. De sang når de var glade og når de var lei seg. De danset, sang og spilte når det var fest. De hadde sanger til arbeidet som gjorde det lettere. De sang kjærlighetssanger og de sang vuggeviser for sine barn. Dette kan vi si fordi vi ikke kjenner noen folkeslag som ikke har hatt musikk og sang som en viktig del av sin kultur.

Henningsvær

Henningsvær er et fiskevær og tettsted i Vågan kommune i Nordland. Henningsvær ligger på sørspissen av Austvågøya i Lofoten, 24 km fra Svolvær. Her er det fiskemottak, fiskebåter, rorbuer, flere kunstutstillinger, lysstøperi og fiskerestaurant.

Siste soloppgang før mørketida er 7. desember og første soloppgang etter mørketida er 5. januar. 

Det er helt magisk å kjøre E10 gjennom Lofotensom er den nasjonale turistveien. Det er magiske fjell på alle kanter og storslått natur. Flere severdigheter og vi trenger 2 dager med bil for å få med oss mer.

Svinøya, Kuba

I dag har vi vært på tur til Svinøya i Svolvær. Det var sol, sludd og hagl om hverandre, og blåste som det bare kan gjøre i Nordnorge. 

Da Torfinn var barn ble han med faren sin hit, og hadde sommerjobb på fiskemottaket. Der sløya de fisk og hang de opp i fiskehjella.

En fiskehjell eller fiskehesje er et reisverk i tre for utendørs tørking av fisk, -i hovedsak brukt til tørking av Skrei under Lofotfiske. I Svolvær har fiskehjellene form som et stort hustak hvis møne ligger 6 til 8 meter over bakken. Disse pyramidehesjene eller “Lofotens katedral” som de og kalles har vært brukt til tørking av fisk siden før middelalderen.

Fiskehodene tørkes og males opp til pulver/mel som eksporteres til Kina, som lager Vigra av det.

Fantastisk og majestetisk natur, det er bare å nyte!

Fiskarkona eller som vi her i nord sier, “feskarkjærringa” ble laget av skulptøren Per Ung (1933 – 2013) og står ytterst på moloen ved innseilingen til Svolvær. Med sine 4,5 meter høyde i bronse skuer hun utover Vestfjorden og hilser fiskerne som er på utror. Samtidig er hånden til ly mot været der hun speider utover havet, med bekymring om hun får mannen sin hjem helskinnet i kveld også.

Bursta

Torfinn har bursta i dag og jeg fikset frokost på senga og en liten gave, før sola sto opp. Sol og sol fru Blom, her har det vært sol, regn, sludd og hagl om hverandre i hele dag. Hver ½ time snudde været så umulig å planlegge noenting. Men har fått mat i hus, gått tur og rekognosering, lest kart og planlagt uka. Har bestilt skreifisketur på fredag.

Vi hadde gledet oss til å gå på restauranten Bacalao for å spise i dag, og fy fillern vi koste oss! Stille og rolig, men så fint og super deilig å være “litt” ute igjen. Verdens beste bacalao ever!