Romjul i Trysil

Kjørte fra Tuddal 1.juledag, til Trysil i et forferdelig vær- startet med snøvær, isete vinduer og vindusviskere og endte opp med underkjølt regn og særlig dårlig sikt. 6,5 time med tålmodig og forsiktig kjøring av Torfinn.

Utrolig deilig å komme frem til denne koselige hytta, hvor vi fikk kalkunbryst, rosenkål, hasselback poteter og nydelig saus! For en lykke.

Så koselig stemning , her er det romjul, snø, slalåm og oppkjørte skiløyper. Men snøværet har vært intenst nå, så kun de tøffeste har kjørt slalåm mens vi måkte snø og gikk tur på beina.

Julefrokost hver dag, med hjemmelaget lammerull og sylte, hjemmebakte rundstykker, eggerøre og laks. Her er det bare å finne frem skia og gå på tur for å forbrenne litt kalorier. Og i dag våknet vi til nydelig sol! Det var så flott ute, at vi bestemte oss for å gå opp på Trysil-fjellet.

Fantastiske forhold og fine løyper i skogen før fjellet. Masse folk ute som koste seg i skiløypene, selv om de fleste er i slalombakken.

Grønnskaret ligger idyllisk til ved foten av Trysilfjellet, 3,6km fra Skihytta, hvor løypene starter.

Løypene går rundt hele Trysilfjellet, og er vel en 1,3 mil lang runde.

Følger sola, og nyter, selv om det er minus 8 og kaldt i fjeset. Bøff gjør susen, dro den helt opp til øya. Gikk opp på fjellet og fortsatte et godt stykke bortover. Men her blåste det iskaldt og snøen fokket seg over skisporet så vi snudde etter en stund. Bedre å gå frem og tilbake via skogen, enn å gå rundt fjellet.

Glade over vår første skitur for sesongen, gikk litt tungt i starten, før det løsnet og begge kjente på følelsen av hvor deilig det er med en liten skitur. Gleder oss til i morgen, da går vi en annen runde som vi liker godt.

Planen er å reise hjem på fredag for å feire nyttår, og planlegge ny tur!

Deilig hytteliv!

Jul til fjells

Kjørte opp til Tuddal i fint vintervær lille julaften, og møtte majestetiske Gaustatoppen med fine himelfarger i bakgrunnen.

Det var greit å komme seg frem for veiene var snøfulle og ikke isbelagt. Så koselig å komme frem til rn julepynten hytte , egentlig en gammel seter. Her var det ski, truger, akebrett og alt utstyr på plass for å ha en aktiv juleferie.

Grillkåta var fyrt opp, varmt og godt, med masse skinnfeller å sitte på, og innviterte til lunsj og kos.

Barna hadde laget et rappeletingstau i et tre, som jeg selvfølgelig måtte se på. Mørket er ingen hindring så lenge man har hodelykt! Det behøver ikke å være noe fancy, for å lage litt gøy!

Veien opp mot hytta gir en trolsk stemning, når hytta er pyntet med lys.

De hadde vært på tur ut tidligere på dagen for å hugge  juletreet, og  nå var det pynting etter alle kunstens regler.

Det er deilig å våkne til denne utsikten, ta en kopp kaffe, og bare nyte stillheten og finne julestemningen

Grøt til lunsj på julaften hører til, og alle barna fikk overraskende nok mandel i grøten. Benka oss til i grillkåta med full fyr i grua. Etter julegrøt hadde vi Pakkeleken, det ble mye latter og moro- men de minste sliter nok litt når mange av pakkene de vinner, forsvinner litt etterhvert- men til slutt var vel de fleste fornøyd.

Vi brukte ATV’en til å lage akebakke til unga, og de største fikk kjøre litt, men alle barna satt også på bak i hengeren, og raida rundt- stor stas!

Når duftene av julemiddagen sprer seg og bordet dekkes, da begynner stemningen å ta seg veldig opp for både store og små. Ribbe, hjemmelaget rødkål, nøttestek, rødbetsalat, Janson fristelse, dadler m/bacon osv. Langt og godt måltid rundt julebordet.

Selvfølgelig venta alle barna på nissen, og hadde ikke tid til å sitte lenge ved bordet etter måltidet. De holdt øye med vinduene, og løp ut og sjekka av og til.

Plutselig hørte vi tramping i snøen og en voldsom nisselatter,, tror det må være den blidere nisse  jeg har truffet noen gang! Han lo, og barna lo.  Da vi gjorde nissen oppmerksom på at han hadde spjæra buksa si rett ved gylfen, lo han enda mer og barna knakk helt sammen av latter!

Men så ble det gaver og klem, før han dro avgårde til neste besøk.

En koselig julkveld startet, og alle fikk sine fine julegaver- som er gitt med omtanke og fornuft. Ingen overflod hos oss i år.

Da alle barn segnet om til sengs, var det vår tur til gode samtaler og noe godt i glasset. Alle fortalte om sin opplevelse av 2022 og hva vi ser for oss og ønsker fir 2023. Vi har tradisjon på refleksjoner og ettertanke på julaften, det er meningsfylt og samlende.

God romjul!

Paal Flaata julekonsert og frustrasjon!

Satt hjemme i går og tenkte- skal/skal ikke?? Det bøtta ned ute, det var såpeglatt på alle fortau og VY hadde forsinkelser og innstillinger. Men så bråreiste vi oss opp fra  godstolen, fant paraplyen og kom oss avgårde!

Endte jo med at jeg koste meg stort på konsert med Paal Flaata på Herr Nilsen. Da han dro igang Judy Collins, fikk jeg sykt lyst til å gå hjem og spille piano. Har hele heftet hennes og sang/spilte alle låtene I min ungdomstid.

Paal Flaata har en særpreget stemme, og synger helt nydelig, og har fine tolkninger som skaper god stemning. Har vært på mange konserter med han og har også sunget på konsert med han en gang. Paal Flaata, Steven Ackles og Vidar Busk hadde Gospel turné, og tok med seg lokale kor der de opptrådte. Skikoret fikk være med, og det svingte skikkelig!

Jeg blir også veldig fasinert over musikere  som trakterer piano, munnspill og gitar på en storveis måte- de fortjener minst like mye applaus som artisten selv!

Alt var ikke bare fryd og gammen for meg likevel! Må bare få ut litt frustrasjon!! Konserten var utsolgt og da vi kom, var det ingen sitteplasser, det visste vi, for er ikke store lokalet. Men én hyggelig fyr gjorde plass til oss ved bardisken, deilig å kunne sette ølglass et sted, og fikk også hengt opp jakke og paraply under disken. Han var så koselig, og prata ivei om livet i Oslo og hjemmejul i byen.

Lokalet ble til slutt stappfullt, så jeg sto på rekkverket under bardisken, for å komme meg høyere opp og se artistene. Funka fint!

Men foran meg kom det en dame som kasta seg på sjekker’n med en som satt foran meg ved baren. For å imponere han, sang hun alle sangene Paal Flaata fremførte i ett sett, prata og blunka med øya for å imponere den stakkars fyren. Jeg holdt til slutt på å tilte i vater, det var da for pokker ikke hun jeg hadde kommet for å høre- og på scenen sto Paal Flaata og gjorde alt han kunne for å skape magiske stemninger. Jeg kan virkelig ikke fordra konsertbråkere, hvorfor kan de ikke ha respekt for at folk har betalt og gleder seg til å høre fin musikk? Synes også det er respektløst overfor musikerne. Selvfølgelig er det prat på en konsert, men i mitt hue bør det være relatert til respons mot artistene!

Takk da fikk jeg tømt meg litt! Føles godt!!

 

 

 

Lutefisk og fotballdrama!

For et nydelig vær vi våknet til i dag. Det var bare å kle på seg gode klær og komme seg ut på tur.

Vi bestemte oss for å gå over jordene ved Galleri F15 og over mot Hos Naboen,  vår lokale restaurant her på Jeløya.. En fin rundtur på ca 9km. Vi ville ta oss et glass øl før vi gikk hjem, og det var ganske så mye folk ute og koste seg med god mat på Hos Naboen Det er mange stamgjester her. Vi skulle jo lage lutefisk, så droppa maten.

Det begynner å bli jul i stua, og ekstra kos med en julehilsen fra søsteren til Torfinn, en spesiell vin, plukket ut av hennes samboer, som er vinrsamler. Spares til nyttår!

Denne koselige blomstergruppen fikk vi fra Torfinns søster I Tromsø, med ønske om en god jul. Veldig hyggelig.

Etter en god dusj, var det bare å gjøre seg klar til fotballfinalen. For å slippe å gå inn og sette seg foran TV, gjorde vii oss klar ute i hagestua, og henta PC’n som funker like bra.

Det ble jo en dramatisk finale som varte lenger enn vi trodde, men vi laget lutefisken ferdig da kampen var slutt.

Heldigvis, lutefisken var fast og fin- denne gangen valgte jeg å lage hvit saus til. Smakte kjempegodt!

Vi ble enige om at vi nå har vi knekt koden på hvordan vi skal tilberede lutefisk!

Når vi har julebord!

Vi bestemte oss for å ha “vårt” julebord i helgen, og først ut var Porcetta ribberull, som vi har hatt lyst til å prøve å lage lenge. Lilla duk ble byttet til rød, og julekjole ble funnet frem. Vår egen julemusikk på cd og levende lys  så ble det skikkelig stemning.

Hører på julemusikk på radioen ellers, men blir jo nesten gal av at de samme sangene spilles igjen og igjen!

Jeg må jo innrømme at resultatet fra stekovnen så ganske godt ut. 2 timer i stekepose på lav varme, før 1/2 time med høy temperatur, for å få svor. Noen dadler med bacon, surkål og stekte poteter fra air-fryeren, så var maten klar.

Sausen ble laget av kraften, løk og gulerot fra stekeposen, brukte stavmikser, og hadde i litt grønnsaksbuljong, salt og pepper. Nam!

Vi kjører litt på budsjett nå, for en sånn middag ute på restaurant ville ha kosta oss dyrt. Vi prioriterer heller å gå på konsert i  Oslo på onsdag.

Gode og mette satt vi oss for å se på Country Awards 2022 og håpet på bra musikk. Mye forskjellig, men disse 2 satte standarden!

Wait in the Truck ” er en sang av den amerikanske countrymusikksangeren Hardy med den amerikanske countrymusikksangerinnen Lainey Wilson . Den ble utgitt 29. august 2022, som hovedsingelen fra Hardys kommende andre studioalbum The Mockingbird & the Crow . Sangen er en mordballade om en mannlig hovedperson som dreper en overgriper. 

Vi likte den fremførelsen veldig godt!

Kosa oss veldig- og idag, søndag – står det lutefisk på menyen. Jeg er veldig spent på resultatet  – følg med  blogg kommer!

Sol i frostrøyk

Våknet til denne soloppgangen i frostrøyken, minus 10 i dag tidlig. Men det var så fint, så kledde på oss en haug med klær og bestemte oss for å gå Kyststi- runden.

Det var ganske magisk langs sjøen i dag.

Da vi kom på til Alby og G15 var det skyer og mye mildere, og etterhvert kom snøen. Det skifter fort fra idyll til gråvær

Bastøferga går jevnt og trutt fra Moss-Horten, hvert 15.min- og er stort sett fulle av trailere og biler- fint å se de passerer hverandre  en kommer og en går utenfor  hos oss hele dagen.

Igjen ble vi fasinert av fuglelivet, masse småfugl i krattene langs strandpromenaden, men denne satt ensom på et strå og kikka på oss.

Førjula er jo også kos, så vi klinka til  og kjøpte et puslespill med 1000 biter. Motivet er Verdenskartet, passer jo fint for globetrottere som oss. Tenkte mest på en aktivitet så vi slapp å havne foran tv’n. Pleier å kose oss i hagestua vår, men nå er det for dyrt å fyre opp der, så lenge det er så kaldt ute! Starte puslinga med stor tro og optimisme, men fyttikatta for en utfordring! Så små biter og så mange detaljer!

Torfinn har tatt helt av og blitt helt manisk- sitter med forstørrelsesbriller og holder på. Snakker med seg selv og glemmer både tid og sted! Skal ha for tålmodigheten og iveren!

Dagens meny var selvfisket sei og lyr fra Sæli, ertepure og ris- nam.

Har også pynta juletreet i dag. Vi skal reise bort, så det ble ikke noe ekte tre i år. Det er alltid en fin stund når jeg henter pynten på loftet, og mimrer over hvor all juletrepynten kommer fra. Noe har gutta mine laget i barnehagen, noe er tysk og amerikansk, kjøper gjerne når jeg er ute å reiser men har mest fra julemesser her hjemme.

Da jeg starta å pynte, så kjente jeg at det ble helt feil med alt glitter og stas i år, så det ble en dempet utgave med alle mine engler og hjerter. Påfuglen er også med, vårt kjærlighetshjerte og rockenissen fikk plass.

For oss ble dette årets tre.

Kos og Tidsmaskin

Da var det igjen tid for besøk av to søtnoser! Det er like gøy hver gang når vi krabber inn på loftet til bestemor og dykker ned i “kle seg ut” kassa. Har jo samlet seg litt opp gjennom åra etter flere tema jobbseminarer og Torfinn sine sprell.

Laget deilig chili con carne og hadde foccacia til. (Sistnevnte “ble med hjem”) Populært!

Prøvde oss på gammel juleklipp og lim kunst. Remser er jo laget på null komma nix, men julekurver strevde vi skikkelig med. Skjønner ikke, vi lagde jo masse da jeg var unge- hadde lite kjøpe julepynt da gitt. Gir aldri opp, så skal sette meg ned og prøve å knekke den koden igjen!

Så var det tid for danseforestillingen Tidsmaskin, på Rådhusteateret i Ski. Nordre Follo kultur avd. dans, tok oss med på en reise gjennom forskjellige dansestiler,  alt fra ballett til hip- hop. Det er et stort dansemiljø i Follo, og i alle aldersklasser.

Stor stas når ett av barnebarna  6 år, debuterer på scenen og er med på sin første danseforestilling. Likte det tydligvis godt  for hun smilte hele tiden. Og det gjorde hele familien også!

Det var fine kulisser, kostymer, danseglede, og fine innslag, de eldste var jo veldig flinke.

Alle samlet til applaus etter endt show, så det var trangt om plassen på scenen.

Premieren ble feiret på Tataki, hvor vi spiste deilig Tom Kai suppe til forrett og Biff med ingefær – skikkelig god mat. Alle var så fornøyd med maten, alt fra sushi til hummer. Anbefales!

Veldig koselig helg!

Tur og Spor 3

Deilig tur rundt Vansjø i går, det er hyggelig å gå andre turer rundt i Moss også, ikke bare kyststien på Jeløya.

Det er fin natur rundt Vansjø-vannet, skal utforske mere her til våren. Leie av kano og pdling kunne vært fint!

Planen i dag var å lage blåskjell med foucaccia  lenge siden vi har hatt det- og det smakte deilig! Jeg er ikke tilhenger av å spise meg lei av julemat før jul, så prøver å styre unna.

Vi bestemte oss for å gå på Spor 3 i Moss, da det var konsert med Nilsen’s Southern Company, som var å hørte på Herr Nilsen forrige uke.

Fine stemninger på veien, med julelys i alleeen på Jeløya, og det blå treet ved brua gjør seg også godt på kveldstid.

Vi har aldri vært på Spor 3-de har en fin bakgård og bar i 2etg, samt Kråka bar i 1etg

Gammel og sjarmerende trebygning med laftete tømmervegger inne. Ikke så mye folk da vi kom, men de kom sigende etterhvert.

Det var meningen at konserten skulle være nede i Kråka bar, men det var så kaldt i lokalet, at Bjørn Nilsen, vokal og gitar, Erik Nilsen på munnspill, bestemte seg for å ha en akustisk intim konsert oppe i baren.

Så vi fikk en Nilsen’s Southern Harmony konsert helt ved barkrakken De flytta seg etter pausen sånn at andre også skulle få nærkontakt.

Sporty gjort! Det er ikke lett å fyre opp en så gammel bygning nå i disse tider når strømmen er så dyr, men folk kosa seg likevel. Du finner lydklipp på YouTube.

Litt fakta:

Nilsen’s Southern Harmony kommer denne gangen i et akustisk duo-format, med rause doser Country-Rock, Blues, Heartland, Outlaw på repertoaret.

Nilsen’s Southern Harmony har fått mye ros for sine opptredener på bl.a. Leek Blues & Americana Festival, Countryfestivalen Seljord, Tømmerstock, Countryfestivalen Vinstra, Huseby Harvest og Risør Bluegrass Festival. NSH har hatt med låter på Netflix-serien Dag, Nrk-tv’s program om Nordlandsbanen, Nrk’s «Saltstraumen – minutt for minutt» og «Sommertoget – minutt for minutt», «Hutigruten – minutt for minutt», «Monsen – minutt for minutt», pluss «Svalbard – minutt for minutt», og Twangin’ fra minialbumet “NSH” var fast kjenningsmelodi for radioprogrammet “Oslo Americana Sessions”. I bandet finner vi musikere som har logget fartstid med Casino Steel, Joe Sun, The Contenders, Bill Booth og Ottar «Big Hand».

Nilsen er en av svært få Europeiske komponister som årlig blir invitert til den prestisjetunge Frank Brown International Songwriters Festival, sammen med noen av aller største låtskrivernavnene i USA, og har hatt mer enn 70 av sine låter innspilt av andre artister, inkludert 3 europeiske topp 5 plasseringer (HotDisc Top 40) med Big Hand, Claudia Scott og Arne Benoni. Amerikanske artister som Linda Gail Lewis, Dallas Moore og Billy Don Burns har gjort låter signert Nilsen. Det har også bl.a. Linda Kvam, Hilljacks og Freddy Dahl gjort.

“COASTOLGY” er seneste albumutgivelse. NSH deltar også på fem par låter på den internasjonale utgivelsen: “A Tribute to Joe Sun”, sammen med hovedsaklig Amerikanske artister.

De tre singlene fra 2021 har fått mye radiospilling rundt om i Europa og i USA.

Pressen om Nilsen’s Southern Harmony:
E2TG – Ear to the Ground (USA): “Great Norwegian Americana”
RnR Magazine (UK): “Bjoern Nilsen has established himself as a fine songwriter, covered by artists from both sides of the Atlantic. Accompanied by musicians from America and Norway, he shows why he’s so highly regarded on a classy set that you’d swear originated in Austin, Texas.”
BluesNews: “Dette norsk americana slik vi liker det. Med favorittlåtene «Front porch swing», «Sand» og «The devil makes me do it” er dette et album verdt å sette tennene i.”
Musikknyheter: “Rocka country med mye munnspill og gitartwang. Nilsen’s Southern Harmony har lagd et godt album med Coastology.”
ROCK: ”Tekstene er sterke og fungerer perfekt sammen med låtenes like sterke melodier og arrangementer. Hadde noen fortalt meg at dette er det hotteste bandet fra Austin for tida hadde jeg ikke tvilt et sekund! Musikken er spekket med twangy gitarer, en tung rytmeseksjon og med akkurat nok musikalske detaljer til at det blir spennende uten å virke overprodusert og jålete. Lydmessig er det også innertier. Jeg har prøvd, men jeg klarer ikke å finne noe negativt med Nilsen’s Southern Harmonys “Hardcore Roadhouse Gospel”. Dette er, etter min mening, en av de beste norske countryskivene noensinne. Og det er ikke mye som er bedre utenfor gamlelandets grenser heller for den saks skyld. Det er ikke ofte jeg sier det, men LØP OG KJØP!”
Romerikes Blad: ”Her er han igjen, Bjørn Nilsen, bedre enn noensinne. Han er en mann med forbilder som Gram Parsons, Steve Earle og Bob Dylan, mye pågangsmot og en dugelig porsjon talent. Denne gangen har han truffet godt. Dette er countryrock av godt merke. Gode melodier bærer hele albumet, som også er velspilt og solid produsert. Kledelig røft i kantene, bra driv og trøkk, og med musikere som evner å kle låtene i mange lekre detaljer. Bra gjort.”
Rock And Roll Central: ”Fra den andektige og Bob Dylan’ske åpningen, gjennom et landskap av ørken, fjell og Rolling Stones, og til en tilsynelatende lite selvhøytidelig avslutning i Tussler-stil, er dette et gjennomgående godt stykke håndverk. Nilsen er virkelig en sterkt undervurdert låtskriver i norsk sammenheng. ”This Will Hurt”, har allerede rukket å bli en personlig favoritt, ikke bare på skiva, men innen laidback country generelt. Bjørn Nilsen skriver og formidler på en måte som gjør at jeg mer enn noen gang tidligere lengter tilbake til amerikanske landeveier. Og med noen duggfriske Budweisere på kjøla, sola i anmarsj og et nærmest konstant turnerende Nilsen’s Southern Harmony der ute; skulle det vel være sjanse for å gjenskape litt sørstatsmagi utover sommer’n.”

(kilde: facebook)

Vi hadde en hyggelig prat med Bjørn Nilsen, og han tar gjerne imot flere spilleoppdrag  og ønsker å spille på festivaler i countrymiljøet.

Fin fredag!

Julestri!

Når du stikker i butikken og det ser slik ut!

Vi har en snarvei ned til Kiwi som går langs sjøen, og det er fin sti fra der hvor vi bor og over stranda. Akkurat den stranda er det tilrettelagt med levegg og sittebenker  for der møtes en gjeng isbadere hver lørdag kl 1200. Det er mange isbadere her i Moss og høydepunktet er jo Nyttårsbadet på Bystranda. Da strømmer det til isbadere fra alle kanter!

Skulle ha besøk av en del av familien, for de voksne skulle på Adam Douglas konsert, så laget en gulasj suppe og bakte foucaccia.

Ungene og jeg koste oss med julemusikk og litt juleverksted, før vi så på Snøfall, den fineste julekalenderen som sendes nå! De snek seg også oppi badekaret til bestemor, skumbad er populært, før de hoppa i pysjen for å være klar når de voksne kom tilbake fra konsert.

Da var det bare å sette igang med å bake kokosmakroner. Har en oppskriftsbok på kaker etter mamma, og den funker som fy! Men gikk i fella og leste på nett en oppskrift fra en skikkelig kokk som anbefalte sine deilige og seie makroner. Har aldri vært borti lignende, deigen skulle stekes i panna!

Resultatet ble jo greit, og de smakte godt men var veldig myke inni. Spørs hvordan de oppfører seg etter en stund i kakeboksen. Nei takke meg til mutterns oppskrift!

Fikk også laget et glass med syltet rødløk, det smaker veldig godt til julematen, særlig pinnekjøtt!

Så var det bare å gyve løs, med julemusikk på full guffe, og skurebøtta i hånda. Målet var å rydde og organisere fryseren, har en god stund irritert  meg over at jeg har mistet oversikten over hva som er oppi der! Kjøpte noen kurver på Clas Olsson, så nå ble det sortert og system!

Så var det kjøleskapet sin tur! Greit at jeg tørker over hyllene av og til, men at det går an å bli så mye rart langs alle kantene på hyllene! Vaska, rydda og kasta “ut på dato”.

Så var det soverommet! Vi har seng hvor madrasstrekket kan tas av, så det vasket jeg i vaskemaskinen, luftet dyner, støvsuget madrassene og sengegavl- og vipps- deilig lukt, støvfri seng og rent sengetøy!

Gjett om vi sov godt i natt!

 

Melding fra Politiet!

Her om dagen tikket det inn melding fra Politiet med beskjed om at det var på tide å bestille time for å få nytt pass!

Jeg må innrømme at jeg ble rimelig overrasket, etter alle innlegg i aviser og historier fra folk om hvor vanskelig og lang tid det tar for å få nytt pass.

Logget meg på Politiets sider, og der fant jeg kjapt frem til hvordan jeg bestilte time både til Pass og ID-kort

Fikk time 3 dager etter, i Ski, og mottok også flere SMS i etterkant- obs husk timen din hos Politiet.

Kjørte i god tid, med tanke på at det kunne være vanskelig å parkere, men neida, stor og fin parkering utenfor. Hadde time kl 1600 så trakk kølapp og belaget meg på å vente en stund. Etter 2 min ble jeg ropt opp, 20 min før jeg egentlig hadde time.

Stå her, se inn i kamera uten å smile, ta håret bak øra, legg fingeren her for avtrykk, betal kr 920 – du er nå ferdig, sa dama!

Jeg kan ikke levere fra meg det gamle passet nå, sa jeg, for skal ut å reise. Det går helt fint sa hun, du vil få det nye passet i løpet av 1-2 uker. Gikk ut av passkontoret 10 min før jeg egentlig hadde time!

I dag fikk jeg ny melding fra Politiet om at Passet mitt var ferdig produsert, og sendt til min hjemmeadresse. Husk å merk postkassen med navn sto det t.o.m.

Du snakker! Fantastisk!