Vulkanlandskap, Stalsberget

Viste vi at vi bor på en øy som geologisk er et nedsunket område ift grunnfjellet på fastlandet i øst og at berggrunnen på øya er har vulkansk opprinnelse? Det lærte vi oss i går når vi gikk på tur for å finne Stalsberget.

Vi har bodd på Jeløya i drøye 5 år nå og enda er det en hel haug med steder vi ikke har vært!

Stalsberget som tidligere ble kalt Stallene, er et bratt ulendt og spennende terreng av vulkansk fjell, helt ulikt resten av Østlandets kystnatur.Her kan du komme ned til klippene og steinene i Apalbukta og Paradisbukta. Flere strender og bålplasser vi ikke ante var her kom vi også innom.

Is og bølger har erordert den vulkanske bergarten ved Stalsberget og det var egentlig mange fargerike steiner å se rundt omkring.

Dette er et område med spisse, skulpturformede vulkanlandskap av rombeporfyr.

Utenfor Stalsberget ligger det flere skipsvrak. Mest kjent er seilskipet *Pallas*. Historien er at en mørk kveld i november 1919 var skipet på vei inn i Oslofjorden med kull. Det blåste opp til snøstorm og skipet braste inn i fjæresteinene ved Stalsberget. Mannskapet reddet seg men skipet ligger på 15-25 m og kalles Vrakbukta.

Alltid gøy å finne fram til steder og les om historien bak akkurat dette stedet. Fra døra vår og runden rundt tilbake til Rød og hjem var det 10,2 km. Fin tur! (Ref. Huler og store steiner i Østfold Svein Syversen)

Nå drar vi på hytta og går noen huleturer vi har planlagt for lenge

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg